De Levend Bloed Analyse (LBA) is een morfologisch en functioneel onderzoek, wat wil zeggen dat er gekeken wordt naar de vorm en activiteit van de bloedcellen. Afwijkingen in de vorm van kan een aanwijzing geven naar de oorzaak van de klacht. Daarnaast is er misschien ook een afwijking in de levendigheid van de cellen.

Bij donkerveldmicroscopie wordt het bloed vooral kwalitatief beoordeeld, dat wil zeggen het uiterlijk en de activiteit van de rode en witte bloedcellen, maar ook de toestand van het bloedplasma. Idealiter zwemmen de rode bloedcellen afzonderlijk en zijn ze niet samengeklonterd.
Milieuverstoringen zoals stress, vervuiling door zware metalen, elektrosmog, slechte voeding, mentale stress, etc. vormen zogenaamde “rolls of money” (klonteren van de rode bloedcellen). Deze rouleaux-formatie wordt door het individu meestal gevoeld als vermoeidheid, omdat de zuurstofuitwisseling van de cel wordt verminderd. Er kunnen conclusies worden getrokken over stofwisselingsziekten, stoornissen van het zuur-base-evenwicht, de viscositeit, d.w.z. de vloei-eigenschappen van het bloed, en besmetting met micro-organismen.
De vitale bloedanalyse toont veranderingen in het bloed lang voordat een symptoom optreedt en kan daarom worden beschouwd als een goede “voorzorgsmaatregel” in combinatie met conventionele bloedtesten. Veranderingen in levensstijl, gerichte ontgifting, het gebruik van geneeskrachtige planten, etherische oliën en voedingssupplementen, evenals optimalisatie van voeding, resulteren meestal in snelle verbeteringen in bloed en welzijn.
Belangrijk is bijvoorbeeld de vraag of de witte bloedcellen activiteit vertonen. Wanneer deze passief blijven is, dat een ongunstig teken. Het onderzoek wordt gedaan met slechts een enkele druppel bloed uit de vingertop of oorlel, die daarna bekeken wordt onder de microscoop. Daarna zal het monster over langere tijd worden geobserveerd. Meestal blijft het sample 2 tot maximaal 4 dagen levend, afhankelijk van de omgevingstemperatuur.
Er zijn meerdere manieren om de belichting van de microscoop in te stellen. Dit zijn de helderveld, de fase contrast en de donkerveld microscopie. Donkerveld is een uitstekend middel om onopvallende details van het bloedbeeld te observeren. Daarvoor is een speciale condensor nodig die het licht van de zijkant laat invallen. Hieronder een foto van een van de beste donkerveld microscopen die er in de handel zijn: de Optika B500 TDK.

De laptop of PC die aan de Canon EOS camera is gekoppeld kan het beeld verder digitaal zichtbaar maken, zodat de patient ook zelf via het beeldscherm kan meekijken. Desgewenst kan een afdruk op de printer worden gemaakt en kunt u die aan de patient meegeven.
De cursus draagt niet alleen bij tot een grotere achtergrondkennis van de therapeut, maar kan ook een bijdrage betekenen in de toeloop van mensen die een onderzoek willen laten doen. Het bloedonderzoek wordt meestal apart berekend naast de behandelingen die de therapeut uitvoert. De bijdrage die voor een LBA onderzoek wordt gevraagd, varieert per praktijk, maar 50,– tot 100,– euro kan als gangbaar worden beschouwd, mede afhankelijk van de tijdsduur van de observatie.
Meer informatie over de LBA-cursus vindt je hier